mrz doubeh
Dinner untuk Ops Jejak GST diadakan pada 22/1/16 di Holiday Villa Subang. Aq dilantik as ajk. Disebabkan aq ada baby kecil n mr hubby xtau nak handle baby so terpaksa booked hotel utk semalam. Huhu abes duit iolz. 
Actlly perlantikkan ni sebab x ckup staf je. Layan jelh. Anak lak meragam n nanges. Nasib bila dia dah tdo xda prob. 

mrz doubeh


Alhamdulilah syukur sangat2. Orang kata rezeki anak. Tahun lepas dapat Pegawai Tiru Macam Saya, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan tahun ni kenaikan pangkat. Thanks to Allah berkat doa mama n baba juga. InsyaAllah akan buat yang terbaik. Mudah-mudahan dikurniakan rezeki berlimpah ruah. Aminn.
mrz doubeh
Semalam tea time try p kat SR. Lama xmkan durian cheese lepas kes jakim tarik sijil halal tu. My baby lak keje nk ngunyah je tgk makanan. Tggu ek syg. Besar nanti mama suapkan.

My handsome boys. Hubby n baby..hehe


mrz doubeh
Next JJCM..Spring's Leaf Cafe Sungai Petani. Tempat ni walaupun da aircond tp aircond rosak. Pakai kipas je. Ishk2. Aq cuma order hot chocolate n mocha. Tapi x ambk pix sbb air tu xda barista yang boleh ukir air jd macam2 corak. Then aq pesan nachos. Tp agak mengecewakan bila pesan tetiba dapat french fries. Terkebil2 aq tgk. Nachos ke ni? So panggillah adik tu n tnya. Akak rasa mcm french fries je nachos ni. Ke nachos tu mmg french fries? Then budak tu tgk order balik n mohon maaf sebab dia tersalah. So dia bagi free makan french fries tu. 

Ni lah nachos yang dikatakan sedap. Mmg sedap pun. 10/10 aq bagi. Nyum3.

Macam biasa gambar kami bertiga anak beranak. Hehe

mrz doubeh
Just sharing pasal cafe yang aq try area kedah. Le' Medinna Patisserie terletak di Aman Central, Kedah.  Sebelum ni terletak kat Jalan Stadium. Saje je try makan kat cafe ni sebab nampak cantik plus dorang baru je launch 16 Oktober ritu. Kebetulan aq g 17 Oktober, bersamaan hari lahirku. Santai n lepak2 kejap kat cafe ni. Nak try dessert tp disebabkan aq masih belum boleh makan/minum benda berais so lupakan jelah. Huhu.

Makanan bagi aq 7/10. Minuman je yang best!

Kek coklat atas ni mmg sdap tp mahal skit compare SR.

Pasta x sedap. Erkk..

Hot chocolate sedap sgt

Coffee latte pun ok.

Nah gambar kami bertiga. 

Overall harga makan/minum around RM49++ termasuk GST walaupun tax invoice xda n tulis kt kertas ala2 kedai runcit je. Hopefully dah kutip GST tu sila bayar balik pada kerajaan yer sebab uolz punggut dari kami. Jangan masuk tabung sendiri lak naa. Hehe (^_^)




mrz doubeh

Alhamdulilah..syukur sangat2 ke hadrat Ilahi..Ya Allah Ya Tuhanku..terima atas kurniaanmu.

Tepat pukul 5.06pm, bayi lelaki seberat 3.12kg berjaya dilahirkan pada 03/03/2015. Putih melepak my baby boy. Ikutkan due date sehari awal tp ter overdue keesokkan harinya. Alhamdulilah syukur n aq dapat merasa kesusahan dan kepahitan melahirkan bayi buat pertama kali dalam sejarah hidup aq. Terima kasih tak terhingga kepada semua yang mendoakan terutama sekali suami tercinta Abu Hassan bin Ikhlaq Ahmad. Suamiku seorang yang tabah dan sangat memberi sokongan padaku saat aq di dalam labour room.

Nak dijadikan cerita, masa 02/03/2015 iaitu tarikh due date, aq g follow up di KMC Hospital. Lepas checkup doctor tengok darah aq sangat tinggi. Mungkin pikir bilalah baby nak keluar sampai darah tinggi. So doktor bagi surat admit hospital untuk esok hari.

Keesokkan harinya, aq masuk terus ke wad kecemasan n daftar masuk ke hospital. Masa tu relax je. Jalan pakai suar n laju lak tu ke kaunter pendaftaran. Pilih nak bilik mana n kebetulan yang tinggal 4 bedded je. Alaa..xbestnya. Tapi husband still booking if org yang ambk single room ada yg nak discharge kami nak single room tu.

Then teruslah berjalan g ke lif naik ke tingkat 1. Terus dorang suruh masuk ke labour room. Suami aq kena tunggu luar dulu. So aq pun masuk ngan steady nya. Chewahh.. Masuk je bilik no 2 terus dorang suruh tukar pakaian. Dah tukar pakaian so aq pun baring je atas katil tu sementara tunggu doktor datang. Bila doktor datang n check bukaan baru buka 3cm n doktor kata lambat lg n mungkin petang bersalin. Then doktor pecahkan air ketuban aq n tunjuk baby dah berak dalam perut. Omg. Neves sebab aq pernah baca artikel kalo baby beranak dalam perut biasanya czer. Doktor pun tunjukkan taik baby tu kat aq. Then doktor kuar n jumpa husband n cerita benda yang sama. Doktor kata dia kalo leh nak bagi deliver normal. Alhamdulilah syukur..

Masuk labour room dalam kul 8pg. So sementara nak tunggu ada contraction, si suami dibenarkan masuk menemani isteri. Sembang2 ngan husband kejap n bila start pukul 9pg mulalah aq rasa sakit kat pinggang. Allah sj tahu kesakitan yang aq alami. Sakit sangat2. Tepat kul 12pm lak kesakitan melampau-lampau. Selang 5 minit sekali husband akan tolong urutkan pinggang aq. Kesian husband. Berdiri dr start aq msk labour room smpai aq deliver dia setia berdiri tunggu aq. Memang ada kerusi tp dia xnak duduk sbb sama2 neves. Badan aq ke kiri ke kanan x senang duduk sebab rasa mcm xda pinggang je. Alhamdulilah akhirnya semuanya selamat.

Pengalaman bersalin kali pertama membuatkan aq rs kagum especially kat mama aq sendiri. Thanx to suami coz sentiasa ada disisi dr awal hinggalh akhir.

mrz doubeh

Dah masuk 40 minggu 1 hari. Tapi bayi belum keluar. Orang kata makin dekat nak due bayi akan kurang aktif. Lain pula dengan bayi aq. Dah due pun sangat2 aktif. Takda tanda-tanda nak bersalin pun lagi. Cuaknya. Esok nk kena g hospital KMC check. Baby..cepatlh keluar syg. Ibu x sabar nk tgk muka baby. Krek2..counting d days. Moga dipermudahkan..

mrz doubeh

Sepanjang kehamilan memang ramai dah meneka jantina my baby. Semua cakap gurl2 n dua org sj ckp boboi. So selepas scan sebanyak 7 kali, jantina tetap maintain sama. Aq start scan masa 4 bulan n dah nampak dh. Hampir setiap bulan g scan. Tak tau mudarat or x kalo kerap scan. Doktor pun tak ckp pe2 so should be no prob kot.

Ada tanda2 samada anak yang dilahirkan lelaki atau perempuan. Yang ni aq petik dari blog gak.

ANAK LELAKI

1- Jarang / kurang muntah / mual ketika di awal kehamilan.

Pengalaman : Sepanjang kehamilan x morning sickness pun. Alhamdulilah cuma muntah bl kena gosok gg. Yuckk.

2- Bentuk perut yang memboyot kelihatan ‘tajam’ & rendah.

Pengalaman : Awal kehamilan smpai 8 bulan perut xnmpk sgt. Masuk 9 bulan ( tu pun orang kata sy preggy 6 bulan), barulh nmpak perut besar. Tak tajam n x rendah pun. Hmmm..

3- Wajah mudah ditumbuhi jerawat. Ada yang mengatakan wajah nampak berseri.

Pengalaman : Yup.. jerawat nek skit masa aq 4 bulan n lepas tu xnek dah. Fuh lega. Aq ni xpernah ada jerawat n bl tiba2 timbul jerawat mulalh porak peranda hidup iolz. Oh no!

4- Kecenderungan kepada makanan masin & masam juga protein (daging, telur, keju etc).

Pengalaman : Hmm..xdpt dipastikan sebab semua bnda aq ngap..ekeke..

5- Posisi tidur lebih gemar mengiring ke kanan (utara)

Pengalaman : Hat ni ikut mood. Baby suka menempel sebelah kanan. Aq pun xsure aq tdo lebih suka ngadap kanan or kiri. Kalo hubby tdo kanan, so ngadap kananlh n camtu gak sebaliknya. Lebih senang cite, aq suka tdo tgk muka hubby. Hehe

6- Hidung lebih kembang dari biasa. Bentuknya bak jambu air.

Pengalaman : Musykil skit sebab hidung aq memang kembang mcm bunga teratai..hehe..tp ada yg tegur kata hidung iolz lg kembang. Omg omg..n dorang kata hidung kembang biasanya baby girl.

ANAK PEREMPUAN

1- Alahan muntah yang teruk.

Pengalaman: Tak teruk lak.

2- Perut melebar ke tepi.

Pengalaman: Tak lebar gak.

3- Wajah kelihatan kusam kerana dikatakan bayi di dalam kandungan mengambil seri wajah ibunya.

Pengalaman: Orang pernah kata aq muka serabut sebab x makeup. Okay..sejak preggy aq mmg xsuka makeup. Tak tau sebab pe. Hehe

4- Kecenderungan kepada makanan yang manis.

Pengalaman: Yeahh..aq suka mkanan manis. Marah sungguh laki aq kalo tau aq makan manis.

5- Posisi tidur lebih selesa menghadap kiri (selatan).

Pengalaman: Scroll balik pe aq taip kat atas

6- Mual kepada makanan / aroma yang bersifat ‘tajam’ seperti cili.

Pengalaman: Oh tidak..aq xleh hidup tanpa makanan pedas.

7- Si ibu rajin berhias.

Pengalaman: Memang tidak ler.

So conclusion, aq xbape nak percaya sangat tanda2 yang orang dok cite sebab setiap individu berlainan tanda2. And jantina bayi actly depends pada sperma si hubby. So nak puas hati sila buat 3D, 4D and 5D. Confirm puas hati. Hehe.

mrz doubeh

Pakej maternity 2015 aq survey area kedah and penang sahaja. Sebab aq sendiri xtau lagi nak salin mana. So semua hospital yang aq survey aq g checkup kecuali certain hospital yang kena booking dl before nak deliver.

So dekat area Kedah senarai hospital mcm kat bawah:

i) KMC Kedah 

-RM3,000-6,000 normal dlvery
-RM5,000-RM10,000 ceaser

ii) Metro Specialist Hospital Sungai Petani

-RM2,200++ (exclude baby bill) 2D1N 3bedded. If single room extra rm200++

iii) Island Hospital Sungai Petani

-RM4,600 normal dlvry single room 3D2N

Dekat area penang lak cam kat bawah ni:

i) Penang Adventist Hospital Penang

-RM3,000 normal dlvry

ii) Loh Guan Lye Penang

-RM3,800 normal dlvry single room 3D2N
-exclude epidural

iii) Hospital Pantai Penang

Yang tertera kat pamphlete tu utk normal delivery n yang tulis pakai pen tu harga utk ceaser.

iv) Pearl Maternity Hospital Penang

and penang sahaja. Sebab aq sendiri xtau lagi nak salin mana. So semua hospital yang aq survey aq g checkup kecuali certain hospital yang ken
mrz doubeh
Alhamdulilah harini genap 38 minggu kehamilanku. Barang2 baby done. Just tunggu detik. Xsabar nk jumpa baby ibu. Actually xtau nak bahasakan diri pe. Kadang2 sebut mama, ibu, mak n umi. So t baby kuar confirm spontan terbahasakan diri sndri t ngan pgglan salah satu yang aq sebut tu. Hehe. 

Sepanjang aq hamil, alhamdulilah sebab xda muntah2 or morning sickness yang teruk. Ada pun tp x banyak. Masa aq genap 9 bulan dl, ramai ingat aq baru 7 bulan. Masa tu risau gak. Tp ada orang kata maybe kulit perut aq tebal so xnampak besar. Tu tak pastilh sbb tanya doktor n doktor kata xbetul. Depends pada individu itu sendiri. 

Sepanjang kehamilan, ramai teka jantina anak aq. Hampir semua teka perempuan. Hehe. Tu yang anak 4 or 5 orang. Kalo anak yang 2 or 3 or aq tak bape nak layan sangat pendapat dorang sebab dorang pun baru lagi. Aq lebih ambk pendapat ibu2 yang dah lahir 4 anak dan keatas je. Sebab majoriti pe yang dorang cakap lebih relevan n logik. Hehe. Ada yang kata kalo nak anak putih kena makan soya tapi aq tengok kawan aq india yang suka makan soya bila kuar anak tak putih lak. Ada yang larang makan kopi sebab anak gelap tapi tengok mat salleh memang memanjang minum tp anak putih je. So conclusion, ikut saintifik, warna kulit memang depends pada keturunan, baka n gen kromosom yang terbentuk. Aq x kisah anak kulit pe sebab dah kawen ngan india muslim plus aq pun bukan putih pun. Yang penting anak aq perfect, bijak n cun or hensem cam makbapak dia. Hehe pasan lak. 

Ni segala jenis barang aq campak atas meja. 

Katil ni baru dipasang oleh hubby selama 2 jam sebab manual pemasangan xda. Bengong je. Beli beribu tapi xda manual. 

Last skali beg yang diisi untuk bawa ke hospital bila2 masa je.

Doakan moga dipermudahkan. Aminn.