mrz doubeh

20/02/08

1st dAy at pgce . BluEs color..verY tired aT daT moMentZ. cAn seE thrOugh ouR faCez except Si WaNi anD FaHimaH. ConTroL siH!


21/02/08


pgce~2nd dAy i thiNk. BlaCk n WhiTe rite? Not liZard sHit (tAik ciCak) k! SoMe told uS loOk likE waiTresS…hmmm…exPenSive mAa dAt cloThes… quiTe tight!..oH i haTe iT! ... eL tAke pix while fHmaH diSappeAr…enJoy wiF heR famiLy i gueSs!


9/08/08

1st tRip aT soUthern oF peNang BridGe. Oh God! I riLy enJoy duRing mY fiNaL yeAr proJecT. wiF mY beSt frEn haRliNa aS my Partner fYp n moJy, pHd stUdenT. LoT of exPeriEnceZ wE sHarEd 2gEtheR.


13/08/08

diS is the GoRgeOus sigNboArD in SkoL pHysiCZ...GeoPhysiCs LaB..sPend The wHoLe 3 yeArs herE! StdyiNg, exPeriMentZ, LecT rooMz N wHateVer...


oUr ClaZz...bIg tabLe! duSty sMoL chaiR!



suPPorT our teaM~saUjaNa foR tiLawAh aLquraN...aT uSm traNskriAn...anD meEt mY couSinz..woW..i doNnO he Can siNg weLL!


12/10/08

oPen HouSe..En YaaKub, mY faV Lab aSSistanT...nYumMy3..Like keDaH peOple alWayZ saY~Melantak!...haha


18/10/08

triP 2 KeraChuT isLanD...loVe theM a LotZ!..goNna miSs boTh of TheM...


reD coLor~i Guess maYbe diS coLor Give ‘miracLe’ to oUr poWerpuFf gurlZ!...


mY LuvLy teAm...enJoY doiNg worKz wiF theM. tenSion? FighT? BlaMinG eaCh othErz?...oH no! wE noT liKe daTz..eiUw...haTe teAm liKe daTz!


24/12/08

PesTa sG niBonG..tiCkeT frEe...thAnx 2 mY siS...sO enJoy pLayinG aLL gaMes theRe...vomiT?..who?...oH my GosH! chAnge tOpic pLez!..he3


3/01/09

2nd tRip fYp..weT?..oH i haTe it! But i loVe iT! Dis is mY paRtner,liNa. takE ouR reaDingZ!


whiLe me takinG seA waTer..bAsaH biS suAr i!..aisH!...n u kNo wHaT? i see fuckiNg meN kenCinG bwH jmBtaN! neAr ouR boaT! n i touChed daT waTer... eiUw..haTe it!...riLy neEd liFebuoY aFter daT!


28/04/09

mY coUrseMaTe...GurNey~seOul gArdEn...aCtuallY i Hate eAt frEsh meAt...emm buT wAt 2 dO..alRedi paiD. So haVe 2 eAt daTz. mY freNz luV it verY mucH. I pRefeR naSi jeR...heee.

rily miss all dis...huhu..so enjoy ur life frenz! u gonna miss it after u alredi finish stdy!


mrz doubeh
SIGS

SK Sultanah Asma kedah

SMK Dato Onn, penang

SMK Convent Butterworth

Kolej Matrikulasi Perlis

USM
mrz doubeh
Hari ni…


11.00 Ewah-ewah


Layan tenet...


Pastu masak, mandi, basuh bj n makan…solat..tengok brita..tengok jelah..dengar insyaallah 50%.


Jap g


2.30 Upik Abu n Laura



3.30 Lalola


Solat n tengok tenet...



6.30 Manjalara


Makan malam…tggu baby balik…solat…buka laptop…mesej pakwe…tido! Zzzzz


Hmmm…sok camne ntah!



mrz doubeh

Aq culik kat satu laman web....layanZ

~ WANITA TANAH ~

Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei), Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari).


*seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal.
*Penyabar dan bertolak ansur, mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material.
*Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan.
*Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang.
*Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana.
*Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.

~WANITA API~

Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April), Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember).


*Dilahirkan sebagai pemimpin
*Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar.
*Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
*Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris.
*Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar.
*Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
*Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.

~ WANITA ANGIN ~

Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun), Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari).


*Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
*Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka segalanya boleh dicapai.
*Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh.
*Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
*Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi.
*Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka.
*Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.

~ WANITA AIR ~

Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai), Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac).


*Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju.
*Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati.
*Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
*Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.


~ NASIHAT UNTUK WANITA ~


*Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.
*Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.
*Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan.
*Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.
*Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni. Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda. Apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa. Jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terhulur. Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri dan satu lagi untuk menolong orang lain.
*Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.
*Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.
*Kecantikan wanita bukan pada kehalusan wajahnya. Tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan. Dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

mrz doubeh

Minat dalam bidang PERTAHANAN?


Bantu skuad negara dalam membanteras jenayah.


Syarat-syarat:

1. Bumiputra dan bukan bumiputra

2. Tidak Rabun Warna

3. Kelayakan Minimum SPM

4. Berumur diantara 18-30 tahun


Kelebihan:

1. Kerja di bawah kerajaan

2. Gaji pokok : RM1800

3. Elaun bulanan (Cola) : RM300

4. Elaun penginapan RM300

5. Uniform: RM450

6. Dobi RM200

7. Percuma kursus mempertahankan diri

8. Kenaikan pangkat secara lantikan dari ketua unit jawatan dan mengambil ujian khas


Sekiranya berminat sila hadir pada sesi temuduga dan dikehendaki membawa kad pengenalan diri serta gambar berukuran passport pada 30 April 2009 di Jabatan Pertahanan Awam. Bagi yang berkelayakan uniform akan diberikan 3 pasang setiap seorang dan kelengkapan lain (lengkap) serta perlu melaporkan diri 60 hari sebelum.


Jawatan:

1. Power Rangers

2. Kamen Riders

3. Ultraman

4. Sailormoon (wanita shj)

5.SURIA PERKASA HITAM (Cawangan Jepun)


Sengal tul sape anta mesej ni kat aq. Buang karan aq baca jer..ayoyoyo!

mrz doubeh
Alhamdulilah….


Bersyukur sangat. Dah lama aq tak mengarang berjela-jela dalam blog aq ni. Aq tak cukup masa nak mengupdate blog macam kawan-kawan lain yang sangat aktif ngan blog masing-masing. Kali ni aq nak buat esei dalam blog. Cukup 350 patah perkataan or tak, aq sendiri tak tau.


Aq selalu teringat studentZ aq kat sana. Rindu sangat nak mengajar diorang. Yang buat aq terharu diorang leh cakap “Cikgu jangan pergi. Kami nak cikgu yda ajar!”. Fuh best giler dengar diorang cakap camtu! Maafkan cikgu coz cikgu ada urusan lebih penting kat jb. Chewah!…(yeke?..heee).


Pusat Tuisyen Piramid. Tulah tempat aq mengajar budak-budak ni. Aq mengajar budak Standard 5, form 1, 3, 4 and 5. Banyak pengalaman aq perolehi sepanjang mengajar kat sana. Kesabaran yang paling penting! Tetiba aq teringat cikgu-cikgu yang pernah mengajar aq. Thanx banyak-banyak kerana kini baru aq tahu pengorbanan seorang cikgu kepada murid2nya sangat bernilai. I love u teacherZ. (dituju khas untuk teacherZ kat SIGS jb, SKA Baru n Tmn Pelangi jb, SK Sultanah Asma kdah, SMK Convent Butterworth).


Standard 5? Mursyid, Haikal, Anis, Wani, Firas, and Amin antara budak2 paling nakal dalam kelas n paling aq sayang. Rindu ngan kamu semua. Huhu (tetiba seyes lak..aduiyai). Aq memang lemah skit ngan budak-budak. Aq pernah rotan mursyid n pengalaman aq pukul kat tangan dia buat aq fobia siot. Aq risau coz aq tau tangan dia sakit. Tapi dia cakap “ Biasalah cikgu, ayah saya pukul 20 kali tapi x sakit pun.” Tersentap gak aq masa tu. Biar betul? Pukul 20 kali tak sakit? Kalo aq kena tampar pun sakit ni pukul. Huhu. Rasa bersalah sangat. Cikgu minta maaf yer mursyid. Lepas tu aq terus tak pukul n if nak pukul aq panggil wani pukulkan. Thanx wani, anda sememangnya ‘tegas’. Hehe….


Form 1 tak banyak studentZ sangat. Lagipun pusat tuisyen just hadkan satu kelas tak lebih 10 orang untuk fokuslah kononnya. Tapi ada je kelas yang lebih 2 or 3 orang studentZ. Wei Di, Zhin Jer, Dhayalan, Ganesh, Shiau Siew, Goh Shueh and Izzul. Aq ngajar subject bi, math n sains untuk kelas ni. Susah gak coz budak2 cina ni tak paham malay n English. Paham sikit2 je coz diorang dari sekolah cina. Masuk kelas lewat tu dah jadi tabiat diorang. Tapi diorang sangat rajin n focus dalam kelas. Sayang semua!


Form 3 lak sangat penat mengajar. Aq yang tak pernah nak jerit-jerit kali ni habis semua kuar. Balik umah sakit tekak and darah tinggi. Aduiyai. Serius letih! Budak2 form 3 ok n kebanyakkan belajar dari sekolah bestari. Cuma perangai je tak bestari. Ishk3. Masa first time masuk mengajar diorang diam. Baik je. Aq pun seronoklah nak mengajar. Aq ajar subject bi, math n geo. Tapi bila dah bagi muka sangat, mulalah diorang tunjuk belang. “ Cikgu ni pendeklah!”. Pendek? Aq panas giler je masa tu. Tinggi aq 160cm walaupun secara reality just 159cm dikatakan pendek? Aish. Kalolah dia g usm, mesti dia kata budak2 usm ketot lak. Aq paling tinggi tau kat usm. Malas nak berlagak je. Mentang-mentang korang tinggi dari aq. Aish! Hamsad, Akif, Haikal, Shafik, Afif, Fahmy antara student yang mulut non-stop. Rindu korang semua.


Form 4 and 5, Hani…student kesayangan aq. Budak pandai. Aq ajar Add math, Math, Physics, and English. Walaupun dah 3 kali tukar mrsm n last skali blajar di sekolah bestari disebabkan tension ngan cara pembelajaran n sakit, aq sangat kagum ngan semangat dia. Kalo dia belajar memang fokus. Sayang anda semua!


Sepanjang jadi teacher, aq dapat belajar balik apa yang aq belajar waktu sekolah rendah n menengah, dapat rasa kepayahan cikgu2 nak layan anak murid, dapat penyakit darah tinggi n paling penting dapat tulis dalam resume. Haha.


Before nak balik jb, aq, wani n kak mas sempat g sirdim. Maen air terjun. Dulu masuk free, sekarang kena bayar 2 ringgit. Tapi oklah coz bersih n takda sampah sarap. Best giler mandi air terjun. Dah bape dekad aq tak mandi air terjun. Heee…Makan nasi goreng wani, aiskrim Malaysia kak mas, air teh wani, n lollipop!


Sekarang aq dah ada kat jb. Sepanjang dok sini, aq sempatlah bermain ngan anak sedara aq yang lagi 2 minggu nak cecah 3 bulan. Cuma hujung minggu dapat main puas2. Hari len, akamalia kena anta kat umah pengasuh. Huhu. Tapi best lak dok sini. Kakna aq ajar aq masak macam-macam. And alhamdulilah selain tau masak nasi goreng jer, aq dah tau masak ayam masak merah, sup ayam, n latest tomyam. Haha bolehlah aq berlagak kat adik2 aq nanti bila balik kuching. Lalalaa…


Sekarang ni aq ngah tunggu surat konvo. Insyaallah bulan 8 ni aq nak grad. Rasa hepi n bersyukur sangat. Pastu puasa. Pastu raya. Pastu keje. Pastu???....


Sharifah Akmalia Azkeyya....muah3...

mrz doubeh

Lagi 5 minit nak bis keje...yeye...lalala~
mrz doubeh









Rindunyer nak tinggalkan diorang~..oh!