mrz doubeh
Pernah tak rasa sakit sangat pinggang? Sebelum ni aq pernah jatuh toilet hampir 6 kali kat umah. Maybe lantai terlalu licin. Tapi kali ke 7 jatuh memang sakit giler n sampai skrang terasa. Siap tunang aq belikan rubber mat nk letak kat toilet. Tq my luv. Nak drive skrg kena letak bantal kat belakang. Nak duduk atas kerusi pun letak bantal. Kira g mana-mana kena usung bantal sebab pinggang sakit. Malam semalam masa nak bangun dari tido, air mata sampai kuar. Sakit sangat. Hanya Allah saja tau kesakitan yang aq rasa. Serius rasa macam menyucuk sampai ke urat. Angin kot kan? Esok nak kena g klinik check. Risau gak. Better cegah dari makin teruk kena. Asyik google cari tips punca n cara nak atasi sakit pinggang. Kalau g klinik selalu doktor cakap suruh rest. Baring memang xrasa pe2 tapi bila bangun, duduk, nak tunduk, bersin..omg!!! sakit weyh.

Antara faktor penyumbang yang aq baca dari http://www.hmetro.com.my/articles/Puncasakitbelakang/Article/ :



1) Obesiti (OMG! gemuk sangat ke aq?)
Cara atasi aq google gak tapi semua tak membantu. Memang kena g pakar kardiologi kot pasni. Huhu.

2) Merokok (mestilah x!)

3) Tekanan (stress keje?)
4) Keadaan fizikal tidak elok  (fizikal cmne tu?)
5) Postur badan yang salah (yup ni aq setuju. Kat opis komputer letak tepi. herot badan aq nak release forms tau!)
6) Posisi tidur tidak elok (Hehe..yeke?)
7)Tiada sokongan daripada tilam ketika tidur (Ni memang betul. Aq silap beli tilam ler. Keras nak mampuih. Dahlah mahal. Tak berbaloi langsung tilam cmtu..Aish!)