mrz doubeh
Alhamdulilah..semput tgk forms banyak sangat. Blog jarang diupdate. Dalam dok usha fb, baru aq pasan wujud satu group untuk keluarga Haji Idris Al Jarumi. Aq xpernah ambk tau sangat sejarah salah silah keturunan aq sampailah terdetik aq nak tnya pada family via whatapp n fb. 

So aq ambklah serba skit maklumat yang aq dapat dari fb n whatapp:

Senarai Nama Cucu-Cucu Haji Idris + Hajjah Meriam

Haji Idris Bin Abdul Rahman + Hajjah Wan Meriam Binti Haji Wan Abdul Hamid

A) Siti Aminah +Abdul Kadir Bin Abdul Rahman

1) Che Nasrah (Mak Long)
2) Mohd Naim (Pak Ngah)
3) Badriah (Mak Lang)
4) Muhsin (Anjang @ Pak Njang)
5) Che Fatmah (Mak Ndak)
6) Misbah (Ateh @ Mak Teh)
7) Mohd Najib (Acik @Pak Chik)
8) Muhammad Nidzam (Acu @ Pak Su)

B) Siti Asiah @ Aisyah + Yaacob Bin Salleh

1) Fazilah (Mak Long)
2) Pathiyah (Mak Lang)
3) Faizah (Mak Njang)
4) Fasihah (Mak Ndak)
5) Farihan (Mak Teh)
6) Mohd Muaz (Pak Chik)

C) Abdullah @ Muhammad + Hasnah Binti Ali

1) Ahmad Badruddin (Pak Long)
2) Muhammad Habib (Pak Ngah)
3) Muhammad Hafiz (Pak Lang)
4) Muhammad Shihab (Pak Njang)
5) Sabirah (Mak Ndak)
6) Muwaffak Shathir (Pak Teh)
7) Muhammad Sharafi (Pak Chik)
8) Muhammad Fauzan (Pak Su)

D) Balkis + Zainol Bin Embun

1) Mohd Mumtaz (Pak Long)
2) Firdaus (Pak Ngah)
3) Mohd Tasnim (Pak Lang)
4) Azzah Afnan (Mak Njang)
5) Effah Imtiaz (Mak Ndak)
6) Hannah Azra (Mak Teh)
7) Mohd Sabrani (Pak Tam)
8) Mohd Salman (Pak Chik)
9) Maizah Mona (Chu)
10) Mohd Esmat (Pak Uda)

Yang dihighlight kaler merah tu mama aq.

Macam-macam sejarah yang aq baca. Terasa sangat2 kerdil je aq ni sebab aq xckup ilmu n x sealim mereka. Pe2 pun aq syukur sangat coz at least dapat gak tau sanak-sedara aq yang mmg xpernah tgk pun. Smua bz keje n dok jauh. Oh!

Al fatihah untuk Tuan Guru Hj Hamid a.k.a Tok Cu Mit