mrz doubeh

Sebaik status diri berubah dari bujang bergelar suami mahupun iseri, maka ada banyak perkara yang perlu dijaga. Dari aspek tanggungjawab, ia sudah tentu tergalas di bahu sebaik sahaja akad-nikah disahkan oleh saksi dan kadi. Tugas menjaga, menyara dan menguruskan rumahtangga akan automatik terpikul di bahu.

Namun bukan ini sahaja yang harus dijaga sebaik melangkah ke alam perkahwinan, perlakuan diri sesuai dengan status juga harus diperhatikan. Sememangnya jika anda seorang isteri, banyak batas yang perlu dijaga. Tapi sekiranya anda seorang suami, jangan memandang ringan soal perlakuan. Biarpun anda adalah lelaki, bukan bermakna anda bebas dari segi perlakuan dan batas pergaulan. Paling peting, jangan sesekali berbohong akan status anda!

Perkara ini harus ditekankan kerana ia juga antara punca yang menyebabkan keharmonian sesebuah rumahtangga terjejas. Bayangkan apa perasaan pasangan jika anda sebagai iseri bebas keluar bersama dengan rakan lelaki di malam hari?

Kali ini kita akan memperkatakan tentang batas pergaulan tentunya dengan teman berlainan jantina, khusus buat pada isteri agar anda dilihat sebagai wanita yang bermaruah dan perasaan suami terpelihara.

Hati suami perlu dijaga

Jika seorang gadis bersahabat dengan lelaki, ia mungkin dapat diterima dan tidak memberi masalah. Maklumlah bujang, tiada hati yang perlu dijaga. Pun begitu, ia tetap ada hadnya, apatah lagi jika wanita yang sudah berumahtangga.

Ada banyak perkara dalam pergaulan yang harus anda jaga dan perhatikan serta tidak boleh berkompromi. Biar sebaik mana sekalipun hubungan anda dengan rakan itu, kalau anda dan dia berlainan jantina, maka jagalah batas pergaulan anda. Berikut adalah antara batas-batas yang harus anda jaga bila bersama rakan lelaki.

1 – Hindari keluar makan malam bersama

Biarpun anda dan rakan lelaki anda itu adalah sahabat lama atau teman sekampung yang sudah lama dikenali tapi elakkan menerima pelawaan makan malan bersama, terutama jika hanya anda berdua sahaja.

Anda tidak boleh makan malam bersama, kecuali jika ditemani dengan suami, mahupun rakan atau adik-beradik anda. Biarpun rakan lelaki anda itu mengajak anda makan di tempat yang cukup enak atau tempat yang anda sukai, sebaiknya tolak dengan cara baik.

Anda sendiri tahu di antara dua orang pasti ada yang ketiga, malah keluar bersama di malam hari juga boleh mengundang fitnah dan curiga, meskipun anda berniat baik dan anda sudah mendapat keizinan daripada suami.

2 – Elak pergi berjauhan berdua

Batasan ini memang ada kalanya membuatkan seorang isteri yang berkerjaya berada dalam dilema. Tuntutan kerjaya kadang-kadang menyebabkan anda tidak boleh berkata tidak, meskipun diri sebenarnya tidak mahu berpergian.

Memang benar anda berniat untuk bekerja, tetapi keluar daerah bersama dengan rakan sekerja lelaki terutama sekali, jika hanya anda berdua saja boleh mengundang rasa tidak senang malah juga ada risikonya. Ikuti kupasan tentang ini di entry Jika suami tiada, isteri jangan tergoda!.

Suami sekalipun mengizinkan anda untuk pergi kerana bekerja, tetapi dalam hatinya tetap berasa risau memikirkan anda pergi bersama dengan lelaki lain. Ðalam hal yang lain, meskipun niat anda baik untuk bertugas tetapi bolehkah anda memastikan bahawa rakan lelaki sekerja dengan anda itu juga berniat yang sama?

Mungkin bekerja di luar daerah sekali dua boleh dimaafkan, tetapi anda harus ingat, jika ia kerap dan asyik dengan rakan lelaki yang sama, tidak mustahil akan terjadi perkara yang lain pula. Berdua-duaan dalam tempoh yang lama boleh saja menumbuhkan kemesraan, malah mungkin perasaan yang tidak sepatutnya hadir dalam hati.

3 – Jauhi tempat yang romantis

Anda tidak boleh menempatkan diri dan rakan lelaki dalam situasi di mana perasaan romantik boleh bercambah. Selalunya perasaan itu boleh tumbuh apabila anda berada berdua di tempat yang sunyi, santai dan dingin. Sekiranya ada wanita berkarier yang kerap bertemu dengan pelanggan sama ada yang anda sudah atau belum kenali, jangan sesekali menetapkan pertemuan di tempat-tempat sedemikian.

4 – Jangan bercerita rahsia

Wanita memang suka bercerita, namun hati-hati kerana tidak semua perkara boleh anda kongsi, terutama sekali dengan rakan lelaki anda. Urusan rumahtangga apatah lagi yang membabitkan hal di dalam kamar jangan sesekali diuar-uarkan. Anda juga tidak boleh membuka rahsia yang tidak anda ceritakan dengan pasangan anda, kepada rakan berlainan jantina. Sekiranya anda berkongsi sesuatu yang eksklusif dengan rakan lelaki dan bukan dengan suami sendiri, bermakna anda meletakkan pasangan anda bukan pada keutamaan.

Di samping itu, rahsia rumahtangga, terutamanya yang melibatkan konflik rumahtangga, tidak boleh diceritakan kepada rakan lelaki. Sekiranya anda memang sudah terlalu tertekan dan tidak dapat menanggungnya sendirian, cara yang paling baik adalah mencari rakan wanita yang boleh anda percayai, atau boleh saja meminta pendapat atau nasihat daripada orang tua sendiri.

Namun, ada kalanya mereka tidak banyak dapat membantu dan daripada terjebak dengan dosa fitnah, adalah lebih baik anda mengadu kepada yang Maha Esa atau mengadu ke Pejabat Agama Islam yang berdekatan dengan kediaman anda. Di sana, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat dan kauseling tentang masalah keluarga yang dihadapi.

Jangan sesekali menceritakan hal-hal rumahtangga kepada rakan berlainan jantina. Mengadu masalah rumahtangga kepada seorang lelaki boleh saja mengundang rasa kedekatan dan simpati yang pada akhirnya boleh membuahkan perasaan yang tidak sepatutnya hadir dengan status anda sebagai isteri.

5 – Jangan bersahabat dengan bekas teman lelaki

Suami anda mungkin tidak kisah jika anda kembali bersahabat dengan bekas teman lelaki, tetapi sebagai isteri, andalah yang harus bijak membuat pertimbangan sama ada perkara itu akan membuatkan suami terasa hati atau tidak.

Tentunya sebagai isteri yang prihatin, anda tidak mahu melukakan hati pasangan, bukan? Ði mulut suami mungkin berkata tidak kisah, tetapi dalam hatinya, tentu tersimpan terselit rasa curiga. Berhubung kembali dengan bekas teman lelaki juga boleh mengimbas kenangan lama. Kenangan sewaktu bercinta lebih-lebih lagi cinta pertama memang syahdu dan mengasyikkan. Membina semula hubungan dengan bekas teman lelaki boleh menyebabkan cinta lama kembali bertaut. Oleh itu, jauhi diri anda daripada menjalinkan hubungan dengan bekas teman lelaki, jika anda sayangkan rumahtangga anda.

Selain daripada 5 batas yang disenaraikan di atas, perhatikan juga adab-adab yang digariskan oleh syarak bagi seorang isteri dalam menjalani kehidupan, berdasarkan penulisan Dr Yusof al-Qardhawi:

1. Memelihara pandangan matanya dan memelihara kesuciannya.

2. Menutup aurat dan perhiasannya dengan baik, tidak berpakaian terlalu sempit dan menjolok mata.

3. Jangan menampakkan perhiasannya yang tersamar, seperti rambut, leher, kedua lengan dan betis, kecuali kepada suaminya atau mahramnya.

4. Hendaklah bersopan dalam berjalan dan berbicara.

5. Hendaklah ia menjauhi segala sesuatu yang menarik perhatian lelaki dari dirinya seperti berdandan dengan dandanan ala jahiliah.

6. Wanita dilarang berdua-duaan dengan lelaki lain yang bukan suaminya dan bukan mahramnya. Hal ini untuk memelihara dirinya dan diri orang lain dari bisikan-bisikan dosa dan memelihara dirinya dari berita bohong.

7. Jangan berikhtilath dengan kaum lelaki lain kecuali kerana keperluan yang terpaksa, kemaslahatan yang dibenarkan dan dilakukan dengan seperlunya, seperti solat di masjid, menuntut ilmu, yang tidak terlarang bagi wanita untuk ikut serta dalam memberi pelayanan kepada masyarakat, tetapi jangan lupa batas syariat dalam bertemu dengan lelaki ajnabi.

Begitulah antara adab yang perlu diamalkan dalam kehidupan seorang isteri solehah. Jadi, kepada para muslimah sekalian, saya ini berpesan kepada diri saya sendiri dan anda juga, jagalah maruah kerana maruah merupakan cermin diri kita.

Semoga bermanfaat!

Sumber dari : Laman Seri

mrz doubeh
Majlis Perhimpunan Setia bersama PKN bagi bulan September dan Oktober kali ni dianjurkan oleh stesen LTA. Sepatutnya yang kena inchrge org len tapi tetiba je aq lak yang kena buat. First time tapi pengalaman. Asyik dok parap borang je so sesekali involve benda cmni sedikit sebanyak taulh camne.  

Actly benda ni xsukar mana cuma perlukan kerjasama semua pihak n kecekapan nak uruskan hal-hal pentadbiran. Masa handover tugas sebagai SU masa tu rasa 'Eh aq nak buat pe? Camne nak buat surat panggilan?' Almaklumlah bab2 surat ni aq fail. Nasiblah hubby aq ada. Copy paste ayat2 surat dia je. Hehe. Thanx syg. 

Macam-macam jadi masa nak uruskan flow majlis setia ni. Last year aq involve gak cuma kena inchrge bhgian sijil je. Kali ni semua kena buat n follow up. Stress pun ada. Time offday pun aq keje. Hubby dah marah dah bab risau baby letih and wife x ckup rehat. Alhamdulilah baby n wife sihat walaupun memang penat pun.

Bersama ajk kad hari lahir n sijil penghargaan. Aq pilih ajk yang cun-cun je. Aq je yang xcun bab mak buyong. Hehe.


Lega majlis selesai n jalan lancar. Hopefully tahun depan sila pilih ajk len okay. Haha

mrz doubeh

Babymoon..ahaks..geli lak dengar nama tapi nak gak mengedik.

Sempena my besday, hubby bawa celebrate besday kt Batu Ferringhi. Dia kata nak bawa jauh2 xberani sebab wife ngah preggy. So bermalamlh kat Park Royal. Haha..caring sungguh my hubby. Tq syg.

Pantai sangat bersih. Pasir kaler putih. Rasanya dorg buat sendiri ni. Pantai buatan manusia.

Tempat nak istirehat pun cantik. Plus ada welcome drink gitew. Aq nak jalan2 tepi pantai tu leh lah dalam 10-15minit pastu patah balik bab lenguh kaki. Hubby pun layankan je. 

Abaikan rambut pendek hubby bab baru balik krsus. Bab uban tu..hehe..br 28tahun naik mendadak. Orang audit pkir byk sgt kot smpai kaler rambut pun tukar.

So kalo nak jln2 sini leh je. Lebih2 yang nak honeymoon.

Sementara nak tunggu pukul 12mlm, dgn mata aq yg ngantuk, dia x bg tdo semata-mata nak wish besday. Tq syg. Love u so much. Chewah..
mrz doubeh
Next destination...Nak kata honeymoon part 2 tak gak, sekadar nak berjalan ke negara orang je. Kami ambik pakej pelancongan dari salah satu agen pelancongan di KL. Dah bayar deposit dari tahun lepas sebelum kahwin lagi, kalo tetiba cancel rugi lak. Persiapan nak g sana semua dah lengkap. Kebetulan musim sana dah nak masuk musim bunga. Tak perlu lah nak bawa baju tebal-tebal. Sekadar sweater or jacket je.

Pakej ni selama 7 hari 5 malam. Kami bertolak 27 Mac 2014 pagi dari Penang guna Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Muka aq hepi naik 2nd bridge Penang. Otw ke KL

Sampai tengahari, kami singgah umah kawan hubby di Kajang. Then kete tinggal kat member n member hubby hantar kami ke airport LCCT. Kami kena jumpa pukul 4 petang di LCCT and tour leader help us check in luggages. Kami departed by airasia to Beijing at 6.40pm.

Sementara tunggu panggilan masuk, kami minum air dulu sebab LCCT ni panas giler. X macam KLIA ngan Penang Airport. Serabut aq tengok ramai orang. Dah nama pun penerbangan murah so terpaksalah tahan. Huhu..


Pakej kami ambik dah termasuk sekali makan. Geng-geng yang join trip yang sama takda makanan. Sebab pakej yang diambik berbeza. So kalo korang ambik pakej pelancongan, make sure ambik sekali makanan terus. Takdalah korang tahan lapar dalam flight selama 6 jam lebih melainkan korang bawa siap2 makanan dalam beg. Airasia ke China tak bape strict sangat. Orang bawa macam2 makanan  dalam flight pun dorang buat tak tahu. 

Perjalanan ambik masa lebih kurang 6jam lebih. Pukul 1.15 pagi kami selamat mendarat di Beijing. Sampai di sana kami tunggu agen China as our tour guide yang pandai berbahasa Indonesia, Xie Xie. We olz terus dibawa ke hotel Beijing Taishun  Business Hotel kononya 4 star tapi tak bape nak star sangat sebab hotel ni tak tukar towel n bedsheet. Yuck! Kami berehat kejap sebab pagi nanti nak jalan2 merata tempat. Itinerary memang dah diberi seminggu sebelum perjalanan ke Beijing. So sila printout pe yang patut okey!

Serba sikit mengenai info-info yang kami dapat:

*INFORMATION FOR BEIJING TRIP 28 MAR – 3 APR 2014 PRAYER TIME

Date SUBUH SYURUQ   ZOHOR      ASAR  MAGHRIB     ISYAK
28-Mar 4:33 6:05 12:20 3:52 6:35 8:01
29-Mar 4:31 6:04 12:20 3:52 6:36 8:03
30-Mar 4:30 6:02 12:20 3:53 6:37 8:04
31-Mar 4:28 6:01 12:19 3:53 6:38 8:05
01-Apr 4:26 5:59 12:19 3:53 6:39 8:06
02-Apr 4:24 5:57 12:19 3:54 6:40 8:07
03-Apr 4:22 5:56 12:18 3:54 6:41 8:09

*WEATHER FORECAST
Day/ Date Highest Temp Lowest Temp
FRI 28/03/2014 20°C 10°C
SAT 29/03/2014 22°C 8°C
SUN 30/03/2014 23°C 11°C
MON 31/03/2014 24°C 11°C
TUE 01/04/2014 21°C 9°C
WED 02/04/2014 22°C 11°C
THU 03/04/2014 17°C 9°C

*CURRENCY RATE
Ringgit Malaysia Chinese Yuen Renminbi
MYR RMB
1 1.8
2 3.6

Day 1

Kami bangun awal dan breakfast kat hotel. Makanan hotel sini tesangatlah tak sedap. Aq makan roti bakar je, tu pun keras giler. Breakfast ala buffet n menu tiap-tiap hari sama. Nasi goreng yang lembik, sayur, soya, telur (paling cepat habis), roti bakar keras, n buah2an. Dah breakfast kami terus berkumpul di lobby. Kami diberitahu mengenai destinasi yang akan dilawati sebentar nanti.

* Summer Palace


Depan pintu masuk Summer Palace. Ticket masuk tak tau bape yuan sebab dah termasuk dalam pakej kami.

With my hubby


Asal nak naik sampan kat belakang tu tapi ramai sangat orang. Melepas (>_<)

Walaupun peristiwa MH370 menghantui tapi aq tengok rakyat dorang ok je. Senyum lagi.



   



Then kami menuju ke Madian Mosque untuk solat Zohor. Masjid sini semua cantik. Tapi kat Beijing, dorang tak dibenar melaungkan azan guna pembesar suara. Syukur aku dilahirkan di Malaysia.


Lepas solat dan makan, kami di bawa ke Silk Factory. Disini jual semua barangan sutera. Dorang ada tunjukkan cara penghasilan sutera. Kalo tengok geli sebab ada ulat tapi bila pakai lembut, sejuk n best. Harga berpatutan cuma design tak bape menarik sangat. Habis seribu lebih gak duit hubby aq. Hoho. Thanx sayang.


 Malam kami dibawa melihat persembahan yang sangat best. Acrobatic Show, tempat orang-orang muda tunjuk bakat persembahan yang unik.


Habis persembahan kami terus dibawa makan malam. Lapar sampai habis pe yang dihidang atas meja. Alhamdulilah.


Day 2

Hari kedua kami kami ke Tian'an Men Square, Forbidden City. Tempat ni luas dan kena kuat berjalan. Masa kami g, terlalu ramai orang. Tour guide minta kami jaga-jaga dengan barang2 yang dibawa sebab risau kalo da pencuri. Pintu dia memang besar gedabak. Orang kata kalo pegang pintu yang da tombol emas tu kemungkinan boleh datang lagi. Haha..yeke? So sila jangan percaya.



 
Tour guide kami Xie Xie yang pakai cap ala2 Maher Zain




Large Stone Carving

Tempat Maharaja bersidang n berhampiran tu tempat dia beradu.



Belakang aq ni batu hidup yang pelik. Atas batu tu tempat maharaja minum petang.



Berjalan banyak sangat so tiba masa nak massage kaki. Kami massage kat sini. Free je cuma kalo dorang tawarkan produk untuk kita beli, sila jangan beli. Mahal melainkan korang giler2 kaya. Suami aku pun kena paksa beli tapi bila tolak, dorang macam marah-marah. Sikap negatif ni yang patut dorang hindarkan kalo nak berbisnes.

 Kami solat zohor di Niujin Mosque.

Kemudian kami dibawa berjalan-jalan area bandar Beijing.

Petang tu,port paling best bagi kaum wanita. Shopping! Bagi aku takda benda sangat nak beli sebab majoriti barang china yang dibawa masuk Malaysia. Just sekadar tengok cara dorang berbisnes. Ada yang jenis memaksa dan ada yang ok. Beli kat sini memang kena kurang sekurang2nya. Dari baju 750 yuan boleh dapat 30 yuan je. Kalo yang tak pandai tawar tu, better xyah beli sini coz ada tempat shopping yang lagi murah untuk shopping. Biasalah tu, kalo datang 1st shopping mall terus nak parap beli. Tunggu je time nak dekat2 nak balik, confirm tour guide bawa tempat murah2. Tour guide ni dorang dapat tips kalo bawa pelancong ke tempat shopping mall. So dorang akan bawa ke shopping mall mahal2 pastu dekat nak balik barulah bawa kte ke tempat murah2. Sabar jelah. Disebabkan tujuan aq nak jalan2 di Beijing, so barang2 aq x bape layan sangat. Untung suami aq untuk kali ni. So ajak dia g minum. Sekali tengok harga hah ambik ko! Mahal giler air fresh orange 25yuan=RM13.90. Tapi berbaloi sebab even kat hotel 5star negara sini pun xkan dapat orange yang pure sedap camni.


After shopping, kami solat di Fayuan Mosque sebelum makan malam. 



Day 3

Hari ketiga, kami di bawa ke Jade Centre. Disini barang-barang jed original dijual. Tak perlu risau pasal scam. Macam-macam bentuk dan design. Bantal dari jed pun untuk pengaliran darah ke kepala. Nak beli tapi harga erkk..Yang murah ada tapi mungkin sebab minat aq lebih pada emas compare dengan jed kot. Hikhik


 


 Dimulut patung Pichu ni ada duit sebab ikut kepercayaan orang china pichu boleh menarik kekayaan. Sebab tu banyak orang sumbat duit dalam tu.



Kemudian, mulalah tempat yang paling aku suka. the Great Wall. Ticket diberikan pada orang terakhir dalam trip aku dan insan bertuah adalah suamiku. So aku simpan ler tiket sebagai tanda kenang-kenangan.







Lepas ke Great Wall, kami ke restoran untuk santapan lunch. Restoran ni nama Restoran Indie. Disini bukan sahaja restoran tapi tempat shopping sekali. 



 Pasu bawah ni paling besar n paling mahal aq tengok. Berjuta ringgit harga dia. Aq tak sure nape mahal sangat. So sekadar pegang jelh. At least leh gak rasa pasu berjuta2.

Tempat tu kat xingat nama pe. Luarannya seperti yang korang tengok pix ni. Ada kepala naga. Tempat makan, solat dan shopping skali.

Kemudian, kami di bawa ke Pharmseutikal ** xingat nama gak** untuk dengar lagi orang pot pet pot pet. Seriously rasa bosan lak kalo kena masuk kelas dengar orang bercerita. Layan kan je.



Dah abes cite pasal segala jenis ubat farmasi, macam biasa dorang akan jual produk dorang. Aq tengok jelah. Sementara tunggu orang len tengok barang2, aq ajak hubby makan aiskrim. Sini kalo nak makan aiskrim kena tau halal or tak. Nasib aq ada google translate n convert halal jadi bahasa china. Tapi aq tak galakkan kirang beli aiskrim sebab sumpah aiskrim dorang xsedap. Huhu.

After makan malam, kami dibawa ke shopping mall. Sempatlah hubby beli beberapa helai jersi yang dia minat ngan harga paling murah berbanding kat rantau panjang. 


Then merata tempat lg kami g tapi disebabkan kemalasan nak menaip so aq stoplh takat ni. Nak sambung cite len lak. Hehe