mrz doubeh

Sepanjang kehamilan memang ramai dah meneka jantina my baby. Semua cakap gurl2 n dua org sj ckp boboi. So selepas scan sebanyak 7 kali, jantina tetap maintain sama. Aq start scan masa 4 bulan n dah nampak dh. Hampir setiap bulan g scan. Tak tau mudarat or x kalo kerap scan. Doktor pun tak ckp pe2 so should be no prob kot.

Ada tanda2 samada anak yang dilahirkan lelaki atau perempuan. Yang ni aq petik dari blog gak.

ANAK LELAKI

1- Jarang / kurang muntah / mual ketika di awal kehamilan.

Pengalaman : Sepanjang kehamilan x morning sickness pun. Alhamdulilah cuma muntah bl kena gosok gg. Yuckk.

2- Bentuk perut yang memboyot kelihatan ‘tajam’ & rendah.

Pengalaman : Awal kehamilan smpai 8 bulan perut xnmpk sgt. Masuk 9 bulan ( tu pun orang kata sy preggy 6 bulan), barulh nmpak perut besar. Tak tajam n x rendah pun. Hmmm..

3- Wajah mudah ditumbuhi jerawat. Ada yang mengatakan wajah nampak berseri.

Pengalaman : Yup.. jerawat nek skit masa aq 4 bulan n lepas tu xnek dah. Fuh lega. Aq ni xpernah ada jerawat n bl tiba2 timbul jerawat mulalh porak peranda hidup iolz. Oh no!

4- Kecenderungan kepada makanan masin & masam juga protein (daging, telur, keju etc).

Pengalaman : Hmm..xdpt dipastikan sebab semua bnda aq ngap..ekeke..

5- Posisi tidur lebih gemar mengiring ke kanan (utara)

Pengalaman : Hat ni ikut mood. Baby suka menempel sebelah kanan. Aq pun xsure aq tdo lebih suka ngadap kanan or kiri. Kalo hubby tdo kanan, so ngadap kananlh n camtu gak sebaliknya. Lebih senang cite, aq suka tdo tgk muka hubby. Hehe

6- Hidung lebih kembang dari biasa. Bentuknya bak jambu air.

Pengalaman : Musykil skit sebab hidung aq memang kembang mcm bunga teratai..hehe..tp ada yg tegur kata hidung iolz lg kembang. Omg omg..n dorang kata hidung kembang biasanya baby girl.

ANAK PEREMPUAN

1- Alahan muntah yang teruk.

Pengalaman: Tak teruk lak.

2- Perut melebar ke tepi.

Pengalaman: Tak lebar gak.

3- Wajah kelihatan kusam kerana dikatakan bayi di dalam kandungan mengambil seri wajah ibunya.

Pengalaman: Orang pernah kata aq muka serabut sebab x makeup. Okay..sejak preggy aq mmg xsuka makeup. Tak tau sebab pe. Hehe

4- Kecenderungan kepada makanan yang manis.

Pengalaman: Yeahh..aq suka mkanan manis. Marah sungguh laki aq kalo tau aq makan manis.

5- Posisi tidur lebih selesa menghadap kiri (selatan).

Pengalaman: Scroll balik pe aq taip kat atas

6- Mual kepada makanan / aroma yang bersifat ‘tajam’ seperti cili.

Pengalaman: Oh tidak..aq xleh hidup tanpa makanan pedas.

7- Si ibu rajin berhias.

Pengalaman: Memang tidak ler.

So conclusion, aq xbape nak percaya sangat tanda2 yang orang dok cite sebab setiap individu berlainan tanda2. And jantina bayi actly depends pada sperma si hubby. So nak puas hati sila buat 3D, 4D and 5D. Confirm puas hati. Hehe.

mrz doubeh

Pakej maternity 2015 aq survey area kedah and penang sahaja. Sebab aq sendiri xtau lagi nak salin mana. So semua hospital yang aq survey aq g checkup kecuali certain hospital yang kena booking dl before nak deliver.

So dekat area Kedah senarai hospital mcm kat bawah:

i) KMC Kedah 

-RM3,000-6,000 normal dlvery
-RM5,000-RM10,000 ceaser

ii) Metro Specialist Hospital Sungai Petani

-RM2,200++ (exclude baby bill) 2D1N 3bedded. If single room extra rm200++

iii) Island Hospital Sungai Petani

-RM4,600 normal dlvry single room 3D2N

Dekat area penang lak cam kat bawah ni:

i) Penang Adventist Hospital Penang

-RM3,000 normal dlvry

ii) Loh Guan Lye Penang

-RM3,800 normal dlvry single room 3D2N
-exclude epidural

iii) Hospital Pantai Penang

Yang tertera kat pamphlete tu utk normal delivery n yang tulis pakai pen tu harga utk ceaser.

iv) Pearl Maternity Hospital Penang

and penang sahaja. Sebab aq sendiri xtau lagi nak salin mana. So semua hospital yang aq survey aq g checkup kecuali certain hospital yang ken
mrz doubeh
Alhamdulilah harini genap 38 minggu kehamilanku. Barang2 baby done. Just tunggu detik. Xsabar nk jumpa baby ibu. Actually xtau nak bahasakan diri pe. Kadang2 sebut mama, ibu, mak n umi. So t baby kuar confirm spontan terbahasakan diri sndri t ngan pgglan salah satu yang aq sebut tu. Hehe. 

Sepanjang aq hamil, alhamdulilah sebab xda muntah2 or morning sickness yang teruk. Ada pun tp x banyak. Masa aq genap 9 bulan dl, ramai ingat aq baru 7 bulan. Masa tu risau gak. Tp ada orang kata maybe kulit perut aq tebal so xnampak besar. Tu tak pastilh sbb tanya doktor n doktor kata xbetul. Depends pada individu itu sendiri. 

Sepanjang kehamilan, ramai teka jantina anak aq. Hampir semua teka perempuan. Hehe. Tu yang anak 4 or 5 orang. Kalo anak yang 2 or 3 or aq tak bape nak layan sangat pendapat dorang sebab dorang pun baru lagi. Aq lebih ambk pendapat ibu2 yang dah lahir 4 anak dan keatas je. Sebab majoriti pe yang dorang cakap lebih relevan n logik. Hehe. Ada yang kata kalo nak anak putih kena makan soya tapi aq tengok kawan aq india yang suka makan soya bila kuar anak tak putih lak. Ada yang larang makan kopi sebab anak gelap tapi tengok mat salleh memang memanjang minum tp anak putih je. So conclusion, ikut saintifik, warna kulit memang depends pada keturunan, baka n gen kromosom yang terbentuk. Aq x kisah anak kulit pe sebab dah kawen ngan india muslim plus aq pun bukan putih pun. Yang penting anak aq perfect, bijak n cun or hensem cam makbapak dia. Hehe pasan lak. 

Ni segala jenis barang aq campak atas meja. 

Katil ni baru dipasang oleh hubby selama 2 jam sebab manual pemasangan xda. Bengong je. Beli beribu tapi xda manual. 

Last skali beg yang diisi untuk bawa ke hospital bila2 masa je.

Doakan moga dipermudahkan. Aminn.
mrz doubeh

Alhamdulilah kini kandungan aq telah masuk 36 minggu 2 hari . Macam-macam pengalaman ditempuhi sepanjang kehamilanku. Syukur alhamdulilah aq xdalah sakit yang teruk-teruk sangat. Sekadar morning sickness dalam 2 bulan pertama je, sakit kaki, susah tidur sebab bila pusing badan sakit sangat2 n asma tapi bukan yang hard ler.

Nak dijadikan cerita pagi dalam kul 10am tadi nurse datang melawat secara mengejut. Okayyy..aq xtau lak rupanya nurse akan datang without call 1st. Huhu. Jantung terus rasa nak terkeluar. Almaklumlah aq dari kecik sampai nak jd mak budak penakut skit kalo benda melibatkan nurse or doktor. Nurse macam biasa akan check air kencing n for d 1st time detect glukosa. Apa yang aq makan ni?huhu. Nurse pun tanya makan pe pagi td. Aq jawab roti telur ngan milo panas je. Mungkin milo aq bancuh manis kot. Tapi aq bukan jenis makan manis. Oh! Then nurse scan baby guna ultrasound. Kali ni nurse ngan aq cuak bila jantung baby degup laju sangat. Risau lak aq dengar. Tanya nurse ok ke jantung laju. Nurse kata bahaya. Mak aik. Lagi aq cuak. Nurse suruh rest kejap n sementara tu dia bgtau tips perancangan keluarga slpas aq salin t. Dah abes cite nurse try scan lagi degupan jantung baby. Kali ni okay skit dr td. Around 148-150. Fuh lega..baby mama ni saja buat mama panic tau. Dah setel semua, nurse balik n aq minum air masak banyak2 kot2 lh glukosa leh trun balik..haha mmg xlogik tp mmg keje dok mnum spritzer tu smpai kembung perut iolz.

Sepanjang kehamilan aq, ramai yg teka jantina bayi aq. Dari 19 org yang teka (punyalah particular aq ni sampai kira bape org), 2 org je teka betui psl gender anak aq. So pe2 tunggu n lihatlah bila baby kuar t. Mama xkisah laki ke pmpuan walaupun mama tau dah gender anak mama pe. Asalkan semuanya selamat n anak mama sihay. Amin..